torstai 12. syyskuuta 2019

Mörköjä! Easy 5kk

Easy täytti 5kk hiljattain ja samalla alkoi mörkö-ikä. Ensimmäinen mörkö kohdattiin tavanomaisella lenkillä läheisellä pellolla. Vauhtipoika oli mukana pyörän kanssa ja jätti sen pellon alkuosaan odottamaan paluutamme. No paluureissulla pyörä oli Easyn mielestä erittäin pelottava ja sille piti murista, puhkua ja haukkua. Huvittavinta tässä lienee se, että pentu sai höynäytettyä Muorinkin uskomaan, että jossain on vaara! Ruu oli lievästi tuohtunut ja haukahti isosti yhden kerran, mutta ei selvästikään oikein ymmärtänyt missä se Easyn ilmoittava "vaara" oikein oli. Lopulta pentu uskalti itse käydä toteamassa pyörän pyöräksi ja jatkettiin matkaa.

Toisen kerran mörköjä näkyi kastajais-juhlassa kotona, kun sukulaislapsia tuli kylään. Nimenomaan nämä lapset, toinen kouluikäinen ja toinen 3v, olivat pelottavia. Tästäkin selvittiin ja lopulta talossa oli enemmän ja vähemmän vieraita lapsia ja eivät ne enää sitten olleet mörköjä. Mutta selvästi niitä näkyy vähän siellä ja täällä.

Mutta tässä 5kk (olisiko ollut 14,5kg) pikkukoiran tokotreenejä videolla. Pupsi on kyllä niin ihana treenikaveri! Ja voi vitsit kun on ihana viilata pilkkua ja pähkäillä taas tokojuttuja!

Tämän hetkistä muistilistaa:

  • Perusasento: todella hyvällä mallilla. Easy hahmottaa hyvin paikkaa ja tarjoaa oikeaa paikkaa omatoimisesti/korjaa omatoimisesti. Ketterä otus luonnostaan! Jatkohuomio ehkä siinä, että saataisiin kerrasta oikeaan paikkaan tuloja, eikä menisi sählätessä/paikkaa hakiessa. Etutassut paikallaan ennen palkkaa, ne ovat vähän tepsuttavaa mallia...
  • Seuraaminen: tällä hetkellä 2-3 askeleen pätkiä. Ei kiirehditä asian kanssa. Peruuttaa 2-3 askelta myös ja luonnostaan hyvällä tekniikalla <3
  • Nouto: vauhtinouto on hyvä ja kiihdyttää takaisin makkaran kuvat silmissä :D Irrottaa jes-sanalla ja vaihtaa namiin. Leluun ei oikein vaihda enkä ole nyt pitkään hetkeen sitä edes yrittänyt. Kapula on Easylle todella mieluinen ja jos se unohtuu hollille, niin on herkästi jo poiminut sen kantoon. Poiminta on toistaiseksi ihan ok siisti, sitä on tarkkailtava. Pitäisikö siihen opettamalla opettaa nostaminen?
  • Kapulan pito: poimii kapulan maasta ja pitää siististi, irrottaa vasta käskystä. MUTTA, pitkän tauon jälkeen kokeiltuna uusia huomioita. Kehuista meni sekaisin ja kapula putosi syvemmälle suuhun ja sen seurauksena mälläystä. Eli huomio jatkoon, että kehu ei tarkoita sitä, että saa irroittaa. Kokeilin ekaa kertaa myös kapulan antamista ja sepä ei vielä oikein toiminut, vaan otti kapulan liian syvälle suuhun. Nopeasti sain ottamaan kapulan etuhampaiden taakse, mutta kehuista taas hämääntyi. Hyvällä mallilla kuitenkin ja pian voisi kokeilla jo luovutukseen tuloa.
  • Ruutu: Ihan ok alulla. Kosketusalustaa on tehtävä erikseen, sillä sen kriteerit on luistaneet. Easy pyrkii herkästi kääntymään jo liian aikaisin. 
  • Eteenmeno: Ei olla tehty varsinaista eteenmenoa. Kuolleelle lelulle juoksuja on tehty kahdesti ja tajusi/innostui heti lelulle kilpaa juoksemisesta.
  • Merkin kierto: Myös hyvällä mallilla. Kapulat on niin ihania, että ne on jo mukana, jotta opitaan ohittamaan ja luopumaan niistä. Videolla ekaa kertaa merkin bongausta ja lähtöä ilman apuja. Bongausta enemmän jatkossa.
  • Kaukot: Pohdinnassa, rakentaako etu- vai takajalkakaukot. Easy pystyisi varmasti molempiin, se on niin ketterä. Itselle takajalka-versio tutumpi ja aivan orastavaa jumppaa vasta tehty. Tai oikeastaan ei ole tehty, kun vielä pohdituttaa tekniikka. Easyn takajalat leviää herkästi ja paikallaan ei tahdo pysyä. Voi olla haasteellisinta opettaa tätä koiraa kuin kahta edellistä. Nakit ei sovellu tähän vielä, ne on LIIAN hyviä.
  • Sivulla maahanmenot: Hyvällä alulla. Huomio, että en opeta vinoon yhtään. Ennakoi super herkästi ja opetettava, että kärsii kehua ja puhua ilman, että pomppaa ylös. Malttia malttia. Ja tarkkana, ettei takajalat liiku, kun niiden ei tartte liikkua yhtään.
  • Jäävät: Tarkkana, että ei lipsu kriteereistä. Nytkin videolta näki, että osa maahanmenoista on nopeampia kuin osa. Ja istumisessa jäin pohtimaan, että istuuko se, vai palkkaanko jo liian aikaisin?? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti