perjantai 11. tammikuuta 2013

Torstain ja perjantain tokot + pientä pohdintaa

Torstaina ajelin Liepeen äskaupan pihaan tekemään vähän tokoa. Ruun kanssa ensin leikin yhteydessä jäävien erottelua, istuminen on kivasti nopeutunut ja huteja ei tainnut tulla yhtään...en muista enää =) Tuo on hauska leikki, koira tekee tosi iloisena hommia.

Sitten tein putkeen avoimen liikkeitä. Ekassa setissä seuruu - maihin - luokse. Tokassa seisominen - nouto - kaukot. Seuruu oli tosi ok, huolimatta aivan liki menneestä parista autosta ja ihmisistä. Maihin hyvä, luoksetulon meinasin ottaa ilman stoppia mutta otinpa sittekin ja se oli tosi hyvä lumella ja näin äkkiseltään tehtynä! =) Siitä olikin hyvä palkata. Seisominen hyvä, noudossa otti vähän tassulla kapulasta tukea ja kaukot oikein hyvä.

Olen pohtinut liikkeiden väliä ja sitä, miten ne kannattaisi Ruun kanssa tehdä. Se, että vapautan sen ja kehun ja innostan ja yritän olla iloinen ja onnellinen ei jotenki ole mielestäni toiminut. Onhan tuo otus pystynyt tekemään hyvät koesuoritukset, ei siinä mitään, mutta kun se fiilis tahtoo hukkua jonnekin. Koira näyttää siltä (tai itsestä ainakin tuntuu), että tietää mun käyvän jollain ylikierroksilla eikä lähde siihen mukaan, vaan enemmänkin rauhoittelee mua. Heh...=). Ruu on luonteeltaan kuitenkin paljon rauhallisempi kuin Iitu tai minä itse. Ajattelin sitten, että jos en vapautakaan sitä varsinaisesti viereltä, vaan vihjailen tulevasta palkasta ja tehdään vähän täyskäännöstä tms, jossa se saa tehdä pientä hommaa vierellä. Tämä tuntui ainakin nyt ekalla kerralla toimivan aika kivasti, joten päätin ottaa sen testaukseen myös muulloinkin.

Erikseen tehtiin vielä suht lyhyehkö paikkamakuu. Heti alussa alkoi nuuhkimaan, josta kröhähdin piilosta ja sen jälkeen makasi kuin tatti. Tunnari myös kertaalleen, se ihan priima!

Piips oli mukana ja tein sitten jotain pientä senkin mielenvirkeydeksi. Ai että miten voi olla ikävä tokoa ison koiran kanssa?! =/ Piips tuntui niin isolta, varmalta ja innokkaalta vasten vasenta jalkaa. Se painoi tosi paljon, mutta se taas antaa mulle tunteen, että tässä mennään eikä meinata ja että sillä on KIVAA! Parit liikkeestä seisomiset siinä seuruun lomassa ja nekin helposti vanhasta muistista. =) Tunnarinkin sai Piips tehdä ja naurettavan helppoa sille, huolimatta kuinka pitkästä tauosta lienee!?! Vitsit...meiltä jäi kisakentät kyllä aivan liian aikaisin kesken... Täytyy humputella sen kanssa, jos se pysyy yhtä "hyvässä" kunnossa. Piips tuntui tykkäävän tosi paljon hommista. Oli jotenkin päheän oloinen. =)

Tänään perjantaina mentiin sitten kisaryhmän vuorolla treenaamaan Ruun kanssa maneesille. Paikalla Hanna ja Noomi sekä Tiia ja Pepe. Ruu aloitti, ja halusin sille kokeenomaisen treenin. Samalla halusin testata uutta liikkeiden väli taktiikkaa sekä homman videolle, jotta näkisin missä mennään. Kun se näyttää aina niin erilaiselta videolta kuin miltä se tuntuu.

Ruu työsti tosi ihanasti koko setin! Tuntui hyvälle ja videoltakin näkyy, että noutaja osaa ja tekee iloisesti. Pientä viilattavaakin löytyi, mutta kisoihin on nyt vielä hyvin aikaa. Seuruu tosi hyvä, ainoastaan perusasennot taisi jossain kohti olla vinoja ja yhdessä kohtaa Ruu tuntui edistävän, mutta se piti paikan ja kontaktin muuten koko ajan kasassa ja oli kuulolla. Maahanmeno ok, unohdin kävellä ns. väärältä puolelta Z-liikettä ajatellen. Luoksetulo on meidän heikoin lenkki, stoppi valui ihan huolella, mutta muuten molemmissa pätkissä oli reipas ja iloinen tsemppi päällä. =) Stoppi siis treenin alle. Seisominen priimaa. Noudossa olisi varmaankin käynyt koetilanteessa niin, että kapula olisi lentänyt kehästä ulos huolimatta siitä, että mielestäni heitin tosi leppoisasti. Ei kuitenkaan törmännyt maneesin seinään, eli vauhti pysähtyi omia aikojaan aivan seinän viereen. Tämän ansiosta Ruu poimi kapulan ilman tassuapuja, vauhti reipas, perusasentoon tulo ripeä mutta vino. Kaukoissa näkyi edelleen intoa, ekassa istumisessa pieni siirtymä intoilusta, muuten kesti hyvin liikkurointihäiriön. Hyppy ei ainakaan intoa laskenut, päinvastoin. Ruu nytkähti liikkurin käskytykseen, mutta pysyi. Hyppäsi reippaasti ja oli suuntaamassa jonnekin? Käskytin istumaan ja istuminen super nopea!!! Istui pahasti kyllä vinossa esteeseen nähden ja olin varma, että ohittaa takaisintulo hypyn. Ennakoi käskyä ja hyppäsi jo omia aikojaan, itse säädin käskyn kanssa muutenkin, kun en enää muista kutsunko koiraa hypyllä vai sivulle käskyllä? Sivulle koira kuitenkin reippaasti tuli ja siitä oli oikein hyvä palkata.

Liikkeiden välit mielestäni toimi!!! Hiljaiset vihjailut ja vähän työskentelyä pepulla tuntui nostattavan pienen noutajan virettä. Se tuli koko setin hyvin mukana ja teki vauhdikkaasti. Kaiken se siis muistaa ja osaa, hyvillä mielin ollaan kisoihin menossa.

Erikseen liikkuroituna vielä tunnari, joka tosi hyvä! Vauhti palkkaus. Hetken huilaamisen jälkeen Noomin kanssa paikalla istuminen ja makuu. Istumisessa jäin näkyville, hyvin istui ja kesti Tiian heilumisen takana lapion ja haravan kanssa. Makuu 3min, oli ollut vähän levoton ja haistellut alussa maata, loppua kohti parantanut ja rauhoittunut. Muutamia kertoja käväisin näkyvillä piilosta. Pääasia, että pysyi hyvin, mutta pitäisi varmaan saada vähän skarppiutta makaamiseen, ettei mene nuuhkimiseksi. Mutta miten?

Yksiksemme tehtiin vielä kiertojen kautta stoppia ja kokeilin suullista käskyä. Kyllä se silläkin pysähtyi, paremmin kuin alkuun tehdyssä koesetissä, mutta kun kokeilin käsimerkkiä, stoppasi vielä paremmin. Pohdin vielä, pitäisikö käskyä vaihtaa ja ajaa suullinen paremmin sisään vai pitää käsimerkki? Hmm...........


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti