keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Toivoa ja räpellystä

Treenipäivitysten aika. Koska kaiken kiireen keskellä me on onnistuttu kuitenkin tekemään edes jotain. Molemmissa lajeissa.

Ensin toko.

Työn alla on ollu nyt koko ajan merkitön merkki, härpäke-liike, jäävien uudet käskyt joita jalostan osittain myös luoksetuloon. Ylläpidossa on ollu ohjattu, tunnari ja kaukot tietenkin. Niin ja seuraamistakin vähäsen.

Merkittömässä merkissä hehkutin jo, että siitä alkaa olla idea hyvin selvillä. Ei ikinä pitäisi hehkuttaa, kun sitten niissä seuraavissa treeneissä koira on ihan että wtf? Never heard. Kivakivakivakiva....

Härpäke-liikettä ollaan päästy nyt kahdesti tekemään koko rekvisiitalla. Pitihän sitä jo tällä toisella kerralla kokeilla miten homma menisi liikkuroituna kokeenomaisesti. Upeasti merkille ja kierto hyvä. Stoppi huono eikä missään nimessä kelpaa tuollaisena. Kapulan poimintaan se sitten kosahti ohjaajasta johtuen, kun käskytin koiraa noutoon ohjatun kapuloiden käskyllä ja taaksepäinhän tuo sitten lähti. Koira teki oikein, ohjaaja vajosi polvilleen. Tyhmätyhmätyhmä! Uusinnalla nouti ihan kivasti ja avohyppykin näytti sujuvan. Noutoon on tullut kivasti vauhtia eli se pahin epävarmuus toivottavasti alkaa hälvetä. Sitä tosin ei auta ohjaajan sekoilut. 

Tästä päästäänkin siihen, että kun eräässä treenissä tein tätä härpäkettä ensin ja sen jälkeen ohjatun noudon, oli koira kuutamolla. Eli vaatii vielä aikaa ja treeniä, että varmuutta alkaa löytymään siihen, mitä ollaan tekemässä.

Jääviin olen nyt jalostamassa uusia käskyjä istumiseen ja maahanmenoon. Istumista on vaikea treenata yksin ja sitä pitää vähän varoakin, ettei tule palkattua koiraa väärin kriteerein. Maahanmeno sen sijaan alkaa onnistua jo liikkeestäkin, siinä on menty paljon eteenpäin! Wuhuu! Samaa käskyä käytän myös luoksetulon maahanmenoon, jospa sillä saisi siihen kaivattua nopeutta. Hyvällä mallilla tämä. Istumista pitäisi päästä treenaamaan useammin, sillä tämä tahti ei näytä vievät hommaa kovin nopeasti eteenpäin.

Tunnari on sujunut, käytössä on ollut häiriötä ja yleensä ainakin 10 kapulaa eri muodostelmissa. Joskus on sählännyt kapulan kanssa, pudottanut yms, joka on johtunut kiireestä. Kiva että on vauhtia, mutta pitäisi osata sitä kapulaa käsitellä varmemmin...

Mutta ei nyt ihan toivotonta kuitenkaan ajatella pääsevänsä kokeeseen näillä uusilla säännöillä. 

Sitten nomeilut. On ollut hyviä treenejä, on ollut huonoja treenejä.

Huonoin treeni tehtiin jokunen päivä sitten sänkipellolla, Ankku oli meille damin viskojana. Oltiin tehty markkeerauksia isohkon ojan yli ja niissä Ruu suoritti hyvin ja huonosti, enimmäkseen ihan hyvin. Matkaakin kun otin jo rohkeammin. Homma vaikeutui totaalisesti, kun tehtiin heitto niin, että olisi pitänyt ylittää oja kahteen kertaan. Ojan reuna täynnä puskaa ja heinää, joten koira ylitti vain sen ekan ojan. Väännettiin tätä ja kävi se harmillinen ohjaajan pienoinen hermostuminenkin, mutta sitten sain loistavan ajatuksen siirtää heittäjä sinne viimeisen ojan toiselle puolelle. Näin sain myös koirankin sinne, jei! Olisi tähän pitänyt lopettaa, mutta sitten iski ahneus. Ajattelin, että yksi simppeli markkeeraus ojan yli vähän pidemmällä matkalla. Vituiksmeni. Ruu ei nähnyt sitten yhtään mitään, ei edes Ankkua, joka maastoutui taustaan. Ruu haahuili sitten miten sattuu ja tiedän nyt, ettei olisi pitänyt lähettää koko koiraa noutoon, kun näin ettei sillä ollut mitään käryä damista. Harhaili ja veti niin laajalla skaalalla, että kutsuin koiraa pillillä pois. Ja Ruu ei korvaansa lotkauta. Wtf?! Mun tottelevaisin ja kuuliaisin koirani! Karjaisen nimellä kerran, toisen ja kolmannenkin. Ei silmäkään värähdä. Siis WTF!?!!! Näin kyllä niin punaista ja kerroin kyllä aika napakan palautteen. No se siitä. Saatiin se viimeinen dami heitettyä ja noudettua ja päästiin kotiin. Yläkuvassa on meidän hakuruudun maisemaa, joka tehtiin viikonloppuna. Hakua ei ollakaan sitten muulloin tehty. Tuuli tuli vasemmalta etuviistosta ja kauimmaiset damit on tuolla taustalla näkyvien korkeiden mäntyjen luona. Sieltä hollilta sain kaksi helpoimmin löytynyttä damia. Lisäksi tein ruutuun pieniä kikkoja. Laitoin dameja muutamiin kuoppiin, pieneen ja isoon (molemmat kuitenkin syviä), risujen alle ja kiven päällekin. Nämä kaikki noutaja palautti. Jeejeejeejee. Yhteensä 13 damia, joista pieniä kaksi, minipieniä kaksi ja yksi pieni kanidami. Ruu palautti mulle 9 damia. Tämä oli kiva treeni. Koira jaksoi hyvin, vaikka käytiin melkein tunnin lenkillä tiellä ja ihan metsässä samoillen ennen ruutuun menoa.


Kanidami oli tämän kuopan pohjalla. Toinen kuoppa olikin paljon laajempi ja syvempi.

Sitten on tehty niitä linjoja. Alakuvassa on muuten se pelto ja oja, josta aiemmin kerroin. Oja ei näytä isolta, mutta on syvä ja tosi heinäinen ja puskainen, koira uppoaa hetkeksi näkyvistä ylittäessään sitä. 

Tein perus linjan ojan yli. Pelto ensin vähän laskee ja sitten nousee ojan jälkeen. Targetti aika hyvin näkyvillä. Olikohan niin, että ekalla ei ylittänyt ojaa. Uusinnalla kyllä.Alakuva on meidän tuoreimmasta treenistä, markkeerauksia Ankkun kanssa taas. Pelto laskeutuu lähtöpaikalta tosi jyrkästi alas. Tehtiin kaksoismarkkeeraus, ensin lensi vasen ja sitten oikea. Ankku seisoo pienemmällä kummulla ja halusin oikean puoleisen damin osittain sinne kummun taakse. Tuuli tuli vasemmalta takaviistosta. Ekalla kerralla Ruu meni varmaan hiukan damin vasemmalta puolelta ja sitten alkoi taas laajentamaan aluetta. Ankku lopulta auttoi damille. Pyysin ottamaan toisen damin pois, sillä Ruu oli vähän pihalla kun se heitettiin, ja kun toisessa noudossa kesti, niin ei kyllä olisi tiennyt yhtään mihin olisi lähtenyt damia etsimään. Toisella yrittämällä oli paremmin kartalla ja näiden noudot meni kyllä aivan nappiin!

Jatkettiin vielä yksöismarkkeerauksella tuon vasemmalla näkyvän ojan yli. Ankku meni sinne toiselle puolelle, paikka jää kuvan vasempaan reunaan, mutta ei ihan näy itse kuvassa. Tämä ei oikein lähtenyt sujumaan. Seistiin edelleen tämän korkean kummun päällä Ruun kanssa ja se kyllä lähti vauhdilla ja hyvää linjaa kohti markkeerausta, mutta eipä ylittänytkään ojaa. Ei tullut kyllä takaisinkaan, haahuili ojan tällä puolella. Tämäkin oja oli runsaalla kasvustolla, mutta pienempi kuin sen toisen pellon oja. Uusinnalla meni helposti yli, mutta haahuili damille. Ajautui aina Ankkun toiselle puolelle kuin missä dami oli ja sieltä lähti niin kuin tuulen suuntaan etsimään. Hölmönä annoin tämän toistua kahdesti. Sitten ohjeistin, että tällä työskentelyllä ei kyllä anneta löytää damia, sen verran tavaksi näytti tulevan. Taisin kahdesti siis kutsua koiran pois ja niistä toisella totteli todella huonosti pilliä. MuRRRRRRR. Viimeisellä toistolla menin hiukan lähemmäs ja totesin Ruulle, että yritä nyt edes nähdä mihkä se dami lentää. Ja niin se katsoi ja niin se haki sen täsmä iskuna talteen.Tässä siis muutamia nome treenejä. Kaikista ei jaksa sepostaa, varsinkaan jos en ole älynnyt ottaa kuvaa. Mutta olen pidentänyt aika roimasti nyt markkeerausten matkaa ja haastanut koiraa ihan oikeastikin välillä. Ja musta se on vienyt meitä edes vähän eteenpäin. Mutta jos jollekin viisaammalle tulee heti neuvoja, ohjeita, vinkkejä mieleen mitä olisi pitänyt tehdä toisin niin saa neuvoa. Olen varma, että koiran kehitystä jarruttaa se pilliin puhaltaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti