maanantai 24. marraskuuta 2014

Treenilöt jatkuu

Voihan pimeys, joka estää harrastamista! Mutta on me yritetty jotain treenata.

Ruutu on pelittänyt tosi hyvin treeneissä kokeen jälkeen, varmat löydöt ja vauhtiakin piisannut. Itselläni on vain hirveän epävarma olo tästä edelleen.

Eilen tein kentälle kaksi ruutua eri päätyihin ja vastakkaisille puolille kenttää, niin ei toinen ruutu (ainakaan periaatteessa) häirinnyt. Keskelle kentää vanhat kunnon oranssit kartiot häiriöksi. Eka tehtiin toiseen ruutuun meno, napakymppi ja hieno. Sitten tehtiin luoksetuloa keskikentän merkeillä ja sen jälkeen sinne toiseen ruutuun. Ja ei niin minkään valtakunnan epävarmuutta ja epäröintiä ollut näkyvillä. Mutta kun en vaan vielä voi luottaa koiraan. Miksen???

Ja jotenkin haluaisin jotain tolkkua koiran merkillä käyttäytymiseen. Tästä ehkä pitää kysyä seuraavassa toko-koulutuksessa vinkkejä, jotta saan itselleni jotkut kriteerit käytäntöön. Nyt se pää meinaa pyöriä aika paljon välillä, välillä ei inahda mihinkään. Eli toisinaan bongaa ruudun, mutta toisinaan ei. Kumpi parempi? Bongailulla niin herkästi bongailee niitä häiriömerkkejä ja jos ei bongaa ruutua niin liike on varma nolla. Mutta bongaillessaan homma näyttää aika levottomalta toisinaan ja sitten tulee se hirveä ennakointi kuvioihin.

Merkillä vaihdoin stoppi-käskyä taas, kun edellinen ei tuntunut pelittävän riittävän hyvin. Toimi heti paremmin. Merkkiä on treenattava erikseen, tahtoo edelleen varsinkin vieraat merkit haistaa nenällä. Siis haistaa ihan kunnolla. Siitä pitäisi päästä eroon. Korkeammat kartiot saattaa kaataa nenällä, niin kuin eilen kävi ja vaikka kuinka kiltisti ja nätisti huomautin niin sitten noutaja oli hetken aikaa sitä mieltä, että siltä kiellettiin kokonaan merkille meno. Vaati muutaman nakin, että lähti toiminaan. On se herkkää.

Luoksetulon stopit toimi yllättävän hyvin. Olen tehnyt niin, että kutsun ja jos stoppi on huono, käyn palauttamassa koiran oletettuun pysähdyspaikkaan. Seuraavalla toistolla on petrannu ihan älyttömästi. Eilen tuntui skarppaavan heti ekalla yrittämällä ja pääsin palkkaamaan. Maahanmenon uusin ja sekin oli toisella kertaa parempi. Maahanmenossa ei muuten ole ollut kokeen jälkeen mitään ongelmia, en tiedä mikä hetkellinen häiriö siinä oli.

Tunnari tehtiin perjantaina kisaryhmän vuorolla. Tehtiin vaikea, aivan maassa makoilevan henkilön viereen ja muutenkin sinne kentän laidalle, missä muut koirat odottelee jne. Ja niin oli paineita matkassa ja palutti hätiköiden väärän. Lähetin uudestaan ja toi oman. Kehut siitä, mutta ei palkkaa. Uusinnalla oli tarkempi ja hienosti löysi oman. Näitä lisää!

Kaukojakin on jumpattu. Ajatelkaa, että tässä vaiheessa voi ongelmaksi muodostua ihan perus m-i vaihto!?! Ruu ajattelee niin vahvasti jostain syystä seisomaan nousua, että tarjoaa sitä herkästi. Ja kun kuuleekin istu-käskyn niin tekee istumisen oudolla tekniikalla ja herkästi liikuttaa jopa takajalkoja. Ei hyvä. Eli yritetään estää, ettei tästä muodostuisi ongelmaa ellei se jo sellainen ole.

Ohjattu on toiminut, enemmän ongelmaa merkille menon kanssa ja siinä yleisilmeessä. Tässä(kin) liikkeessä pitäisi saada se suoritusketju jotenkin opetettua ja tehdä rutiiniksi koiralle alkaen kapuloiden viennin katsomisesta, sen jälkeen kontakti ja lupa lähteä liikkeelle, merkille ja noutoon. Iso työmaa vielä edessä, huh.

Jäävät on olleet vähemmistönä treeneissä, ei saisi niitä unohtaa!

Seuraamistakin olen jopa treenannut, erityinen huomio paikkaan, jonka toivoisin olevan inasen taaempana. Hirveän vaikeaa tuntuu olevan, mutta treenilöt jatkukoot.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti