sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pulliaisen Riikan opetuksessa

Tänään päästiin taas koulunpenkille opettelemaan näitä toko-juttuja. Pulliaisen Riikka tuli meitä taas kouluttamaan ja koulutus on kyllä aina yhtä mukavaa! =) Tuli kyllä niin hyvään paikkaan tämä koulutus, saatiin hyvät vinkit tämän hetken pulmiin!

Ensiksi katsottiin ruutua, jossa minun mielestä meillä on eniten pulmia tällä hetkellä. Kerroin, että ollaan tehty tosi vähän aikaa, joten "ongelmat" johtuvat varmasti ihan vain treenin puutteesta, mutta jos kuitenkin niihin vinkkejä saataisiin. Ruutu oli taas ihan vierailla merkeillä ja nauhoilla ja jännitin vähän, että meneekö Pikkumusta ollenkaan sinne. Kosketusalusta oli ruudussa jo valmiina, tehtiin hieman vajaasta kisamatkasta. Ruu bongailee ruudun hyvin vihjeistä ja eteni reippaasti perille asti! Stoppi hieman hidas, mutta maahanmeno yllättävän reipas! Hyvä hyvä! Sitten kävelyt ja kutsu sivulle. Ruu tuli hirmuisella vauhdilla ja kurvasi puoliksi eteeni ja jäi heti hyvin seuraamaan! Ja tässä vaiheessa kouluttaja on sillain että niin...teidän ongelma oli mikä?! =D Vaan ei ole Ruu näin hienoa sivulletuloa tehnyt kertaakaan aiemmin!

Saatiin kuitenkin vinkiksi palkata lelulla oikeasta kädestä ja pyörähtämällä oikealle. Kokeiltiin ja Ruu tuli aika törkeästikin jo eteeni sivulle, että varmasti lähtee toimimaan aika nopeasti! =) Sitten vain täytyy pitää balanssia asian kanssa, ettei koko ajan ala tarjoamaan paikkaa tuosta edestä poikittain. Vinkkinä ruudussa pysähdyksiin on merkata stoppi naksulla ja palkata heti lelulla, kuten olen jo tehnytkin. Ja maahanmenoa myös naksuttimella merkaten, mutta stopin jälkeen voin tulla vähän eteenpäin käskyttämään maahan, niin sujuu varmemmin nyt alkuvaiheessa.

Toisella kierroksella katsottiin liikkeestä istumista. Tällä kertaa Ruu esitti varmasti yhden hitaimmista suorituksistaan, mutta sellainen se saattaa hyvinkin olla. Eli istuu kyllä, mutta hitaasti. Riikka kiinnitti huomiota jälleen myös perusasentojemme pienoiseen hitauteen, jonka tiedosta ja josta itseasiassa oli edellisessä koulutuksessakin puhetta...sen treenaaminen vain on jäänyt taka-alalle...

Kerroin sitten, että olen alkanut avustamaan vartalolla ja käsiavulla, mutta vähän säädämme sen kanssa ja koira tahtoo väistää turvallisuussyistä aika sivuun ja vinoon. Vaihdettiin apua sitten niin, että käsky tulee silloin, kun paino on vasemmalle jalalla ja siihen voi ottaa pienen vauhdin hidastamisen (ikään kuin pysähtyisin, jolloin koira luonnostaan tarjoaa perusasentoa), mutta jatkankin matkaa. Istuminen merkataan naksulla ja muutaman askeleen jälkeen vasta käännyn palkkaamaan. Tämä toimi ihan superhyvin! Kun vain saan itseni koulutettua toimimaan oikein. =) Perusasentojakin meidän kannattaa vahvistaa käskyllä ja pysähtymällä. Kokeiltuna toimi erittäin hyvin tämäkin.

Nopeasti ehdittiin katsastaa vielä niitä noudon luovutuksia. Naksutellaan taas ja palkataan nopeasti. Palkkauksena voidaan käyttää namia niin, että näytetään nami kädessä ja annetaan koiran joko ihan noutaa tai poimia kapula läheltä ja tulla perusasentoon, naks ja palkata heti kädessä olevalla namilla. Ajatuksena, että koiralla on kiire sivulle namia saamaan. Toimi hyvin tämäkin. Ei tämä ole kuin treenin puutetta.

Kimppaliikkeinä tehtiin lyhyt istuminen ja makuu. Istuminen sujui tosi tosi hyvin, olin piilossa. Makuukin sujui oikein hyvin, se tehtiin häiriköitynä, joten jäin näkyville. Kouluttajamme heitteli sitten leluja menemään koirien edestä ja heilutteli niitä houkuttelevasti samalla kun kutsui leikkiin yms. Ruu terästäytyi aika lailla, kun pallo vieri sen nenän edestä, mutta pysyi varmasti. Pää sillä vähän pyöri sen näköisenä, että täällä tapahtuu tosi kummia ja mitä ihmettä tämä oikein on? Eli tosi skarppi, inasen ehkä levoton päänsä kanssa, mutta makasi varmasti.

Lopuksi vielä ringissä niin, että koiran tuli pitää perusasento ja kontakti, vaikka kouluttaja kävi nenän edessä kiusaamassa lelulla ja kädellä houkutteli matkaan. Häiriö tosi suuri, mutta Ruu tapitti hyvin vieressä juurikin sen oloisena, että ei halua tietää Riikasta mitään. =) Mutta kun siirryin seisomaan Ruun taakse, lähti Pikkumusta hyyyvin helposti Riikan matkaan, eli jouduin toistamaan paikallaolokäskyä. Sitten toimi hyvin. Hyviä häiriö treenejä!

Muiden koulutuksista poimin meillekin vinkkeinä häiriöseuruuttamisen. Koiraa siis häiriköidään ja koiran tehtävänä on sulkea ympäröivä maailma ja häirikkö ihminen pois mielestään ja kohdistaa huomio ja keskittyminen ohjaajaan. Tätä voi hyödyntää myös kehään tulossa ja kehässä olemiseen, kun koira oppii ignooraamaan liikkurin höpötykset ja keskittyy vain ohjaajaan.

Ja ohjatun noudon aloitukseenkin hyvä menetelmä. Haettava kapula siis ensin samassa linjassa ja viedään aina vähän syvemmälle ja syvemmälle, kaksi muuta kapulaa ns. omilla paikoillaan. Näin mekin lähdetään työstämään, jahka sinne asti päästään!

Luoksetulossa tiukka linja stoppien osalta. Jos koira valuu, käydään palauttamassa koira pysähdyspaikalle ja kerrotaan, että tossa piti stopata ja uusitaan liike. Jos alkaa ennakoimaan, otetaan koira suoraan luokse. Eli tiukat kriteerit itselle, millä vauhdilla koiran on tultava ja miten stopattava. Liikettä tehtävä myös ilman kiertoja, jotta toimii liikkeenäkin!

Tosi mukava koulutus ja nyt vain kenttä täyteen häiriö tavaraa, törppöjä ja muuta roinaa, jotta ne eivät häiritsisi suoritusta. Eli ruudunkin lähettyville pitäisi muistaa nyt laittaa niitä luoksetulon törppöjä jne. Ja sitä liikkurointia meille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti