sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Yksittäisiä pieniä treenihetkiä

Koostellaan vähän muutamia treenejä tänne, aloitetaan NOME-puolelta.


Yksi hakuruutu on tehty selkeään, mutta ei kovin jyrkkään rinteeseen. Keli äärimmäisen hiostava, kuuma ja helteinen. Koira pääsi muun lenkkeilyn loppuvaiheessa vasta hommiin. Tuuli olematon, jonka vuoksi ajattelin tehtävän tosi vaikeaksi... Ruudussa yhteensä 8 damia, yksi pallo.

Ruu työsti hirmuisen hyvin! Dameja palautui tasaiseen tahtiin ja kauimmaisetkin löytyivät hienosti. Pallo oli etualalla ja olen varma, että Ruu ignoorasi sen, vaikka selvästi sai siitä hajun. Mutta muuten hirmu hyvää työskentelyä, haastavista olosuhteista huolimatta.

Treenin opetus:
- Ei tennispalloja treeneihin, ellei treenaa erikseen jotain tarkkuutta ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Pallo lietsoo kyllä myös levotonta suuta luovutuksissa...

Tämä yksi lähipeltomme on kasvanut aika korkeaksi jo kasvustoltansa, joka aiheuttaa kyllä haastetta kerrakseen. Aki tuli heittämään meille dameja ja tarkoituksella halusin hommasta vaikean. Heinä ja koiranputket ja ties mitkä muut kasvit jo reilusti noutajaa korkeampia. Markkeerausheitot loivaan rinteeseen, jotta homma olisi mahdollisimman vaikea. Ja alkuun se sitä olikin. Ekat taisi löytyä ihan ok, mutta sitten iski epävarmuus. Heitto vähän epäonnistui ja tippui ihan heittäjän viereen. Siihen piti antaa avustusta, muuten olisi etsintä kestänyt. Seuraavaa heittoa Ruu ei mielestäni edes markkeerannut, ajatteli vain päästä helpolla ja juoksi vanhaa reittiä Akin luokse ja etsi damia siitä. Sitten säädettiin, halusin Akin saavan damin ylös ennen koiraa, mutta luonnollisesti se olikin aika vaikeaa, kun heinää oli niin paljon. Tämä sai aikaan lisää epävarmuutta, joka onneksi kuitenkin selätettiin! Kun Ruu alkoi keskittymään, damit löytyi tosi hienosti. Ihailtavaa se, että yksikään yritys ei Ruulta jäänyt liian lyhyeksi mäkiefektistä huolimatta!

Välillä tein linjan melko lähelle ja toisen tooodella kauas, ylitettäväksi tuli pari minimini ojaa eikä tukea tullut pellon reunasta. Linjat tosi hienot!!!!!!!! Kauas Ruu meni aika suoraan, mutta kohteesta loivasti oikealle. Targetti tuli lopulta näkyviin pellon reunassa, jossa paljon lyhyempi kasvusto. Pysäytin pillillä ja Ruu pysähtyi hienosti etäisyydestä huolimatta. Oli varmasti nähnyt targetin samaan aikaan, ohjasin vasemmalle ja sinne upposi.

Treenin opetukset:
- Tennispalloja ei nyt kannata käyttää, eivät selvästi kelpaa. Olen varma, että lyhyemmällä linjalla Ruu jätti pallon noutamatta ja etsi pikkudamin, joka oli vaikeammassa paikassa korkean kiven päällä.
- Näin pitkässä heinässä, johon muodostuu selvästi "polku" kun on kerran paikasta kulkenut, ei yhden onnistuneen linjan jälkeen kannata laittaa enää toiste. Toisella pitkällä linjalla Ruu lähti hyvin, osui vanhaan jälkeen ja seurasi sitä perille...
- Ei saa hermostua! Jos tiedät treenin vaikeaksi, helpota sopivasti.

Sitten on käyty tekemässä ensimmäisiä vesilinjoja. Matkaa tuli nyt lyhyemmälle n. 60m, pidemmälle ehkä 70m. Targetit näkyi hyvin, olivat ehkä vähän turhan lähellä toisiaan. Lähetyspaikka hankala, hyvin niukasti tilaa lähettää koira. Ensin ohjasin vasemmalle, sille lyhyemmälle linjalle. Taisi mennä hieman vinoon, yritin vähän ohjata, mutta eihän se toiminut. Meinasi tulla rantaan, mutta sain kuin sainkin sen kääntymään ja sitten annoin vaan uida, meni muutaman metrin targetilta vinoon. Toka parempi, kun oli siellä jo kerran käynyt.

Sitten se pidempi, ja paljon paljon vaikeampi. Ruu mielestäni kohdisti hyvin katseensa oikeaan suuntaan ja meni aina ekat 10-15m tosi suoraan, kunnes eteen tuli vähän lumpeita ja siinä ihmetellessä sai helposti katseeseensa sen toisen targetin ja lähti sille. Ohjaukset ei toimi ja pari yritystä meni minulta oppia tämä, sain koiran rantaan. Toistettiin varmaan 5-6 kertaa yhteensä tämä lähetys, aina ensin hienosti suoraan, sitten ennen lumpeita kurssi vasemmalle. Ei vaan meinannut lähteä sujumaan, kun en halunnut jatkaa "kieltämistäkään", kun ei siitä ole muuta hyötyä kuin epävarmuus ja koira palaa rantaan, joten annoin sitten uida sinne väärälle targetille. Toiveena se, että Tineken neuvojen mukaan todetkoon itse, että ei olisi kannattanut sinne mennä. Hetken Ruu etsi, ilmeistyi sitten vesirajaan ihmettelemään. Kutsuin pois. Uusi yritys, jälleen kurssi vasemmalle, ei löytöä, ihmettelyä, takaisin luokse ja uusi lähetys. Vähän pohdiskelin, että montakohan kertaa tätä viitsii jankata ja uittaa koiraa...? Mutta niin vain kahden turhan reissun jälkeen Ruu uskoo ja luottaa, ui hirmuisen hienosti suoraan oikealle targetille ja kas, saa sieltä damin!! =) Uusittiin ja meni entistäkin suorempaan.

Luovutukset vedestä hirmu hyvät! Kiireesti luokse ja malttaa odottaa tosi kiltisti, että otan damin ja sen jälkeen saa ravistaa.  =)

Treenin opetukset:
- Vesiohjaukset ei toimi, treenaa niitä erikseen, aivan turha yrittää näin vaikeassa paikassa niitä käyttää.
- Anna koiran mennä väärälle targetille, opetus varmasti tehokkainta niin eikä tarvitse kieltää/moittia ja lietsoa paineistumista.

---

Sitten toko juttuja

Käytiin tänään Tuijan ja Urpon kanssa Aholaidan jaliskentällä tekemässä pienet treenit.

Ruutuja kaksi, toinen oma, vaikeat ja pienet keltaiset merkit, toinen Tuijan merkeillä ja nauhalla. Kosketusalustat mukana. Maassa hyvänä häiriönä oransseja, jonkinlaisia köyden päitä esillä, niitä jäi ruudun viereen sekä matkalle. Lisäksi myös häiriömerkkejä. Ruu löysi molemmat ruudut hienosti, muutamat lähetykset kumpaankin, muutaman maahanmenon kanssa. Hyvä! Erikseen ruudusta vierelle tuloja, niissä namipalkka kädestä. Ihan hyviä nämäkin! Muutama ruutuun toisto läheltä ilman kosketusalustaa ja paikka aivan priima!

Sitten halusin tehdä ohjattua, olen päättänyt lisätä sen nyt aktiivisesti mukaan treeneihin. Alkeissa ollaan ja lähdettiin tekemään Pulliaisen ohjeiden mukaan. Kapulat ensin merkin kanssa samaan linjaan, siitä pikkuhiljaa taaksepäin. 4-5 toistoa per suunta, kapulat pidettiin vielä tosi lähellä merkkiä. Merkille lähetin Ruun ihan omatoimisesti, se on onneksi kivasti hallussa. Paikka meinasi vaan tulla tosi lähelle merkkiä ja sen seurauksena kerran kaatoi merkin siltä lähtiessään. Eli täytyy erikseen vielä vaatia tarkkuutta paikasta.

Kaukoja tehtiin lähes evl matkasta ja yhtään hutia ei tullut! En tehnyt koko settiä, palkkasin vaihtelevasti.

Huilin jälkeen tehtiin vielä liikkeestä istumista. En ole sitä tehnyt yksin, paitsi iltaruuan kanssa joskus. Siltikään ei silmät oikein riitä katsomaan, koska se pylly on maassa. Tuija siis naksutteli meille, tehtiin alkeita ja pysähdyin itsekin ja annoin käskyn. Toiveena saada liikkeestä nyt vain kiva, varma ja huoleton. Tehtiin vain kolme toistoa, sillä kaikki ne oli Ruun parhaita!! Nopeita, voisi jopa sanoa! =D

Paikallaolotkin tehtiin, hieman lyhyemmillä ajoilla. Istumisessa kröhähdin kerran pään kääntelystä, jonka jälkeen asettui. Makuu koko ajan hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti