lauantai 16. helmikuuta 2013

Vastaus haasteeseen!

Noora heitti haasteen, joten pakkohan siihen on sitten vastata. =)

"Ohjeet haastetuille: Jokaisen haastetun tulee vastata niihin 11 kysymykseen, jotka haastaja on esittänyt ja postata ne blogissaan. Valitse sitten muutama uusi haastateltava ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait haasteen."

1. Miten sinusta tuli koiraihminen? Oliko lapsuudenkodissa koiria tms?
Rehellisesti täytyy varmaan tunnustaa, että olen varmaan enemmänkin "eläinihminen" tai miehen sanoja lainaten "eläinhullu". Meillähän asuu kahden koiran lisäksi kolme kissaa ja lisäksi minulla on vahva hevostausta eli nekin ovat myös sydäntä lähellä olevia eläimiä. Jos saisin, ottaisin varmasti jotain jyrsijöitä, aaseja, ponin, hevosen, kilejä, kilpikonnan jne... Mutta meillä joku vastustaa hieman tätä ajatusta. Ihailen villieläimiä, erityisesti isot kissaeläimet ovat todella kauniita ja vaikuttavia eläimiä. Mutta jos saisin valita, olisin itse varmaankin susi. Niissä eläimissä on vain sitä jotain...
En tiedä, mistä tämä eläinhulluus tulee, mutta se on ollut minulla varmasti aina. Mummolan koiraa lenkitin paljon ja haaveilin silloin luonnollisesti myös omasta koirasta. Ja koska sutta ei ehkä lemmikiksi asti saa, on koira sitä kaikkein lähinnä, joten ehkä se lähti sitten siitä. Ja kun sai ensimmäisen koiran, jonka kanssa tutustua koiraharrastusten maailmaan, niin sille tielle on toistaiseksi tullut jäätyä.


2. Mikä on koiraharrastuksen lempilajisi?
Hmm... Taidan mennä vähän sen mukaan, että mikä laji koirasta on kaikkein kivointa. Iitun kanssa olisi varmaan aikanaan ollut hauskinta harrastaa hakua, sillä Piips rrrrrakastaa ihmisiä niin paljon. Sen nenä aukesi hommaan yhdestä kerrasta ja sen jälkeen sitä sai pidätellä, ettei etsinyt kaiken maailman marjastajia metsistä. Terveys syistä laji jäi kuitenkin muutaman kokeilun jälkeen pois listoilta, mutta luulen, että se olisi ollut meidän lempilaji. Ruuppahan taas on syntynyt NOME:en, jota pidän kyllä edelleen vaikeimpana lajina ikinä. Minulle äärimmäisen haastavaa, mutta toisaalta on niin palkitsevaa katsoa koiraa töissä, josta se nauttii täysillä.


3. Usein kuulee omistajien muistuttavan koiriaan. Onko sinulla ja koirallasi/koirillasi jotain yhteistä?

Piips on kyllä ihan kuin peilikuva minusta. Se on iloinen, vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastava, rohkea, itsepäinen ja sellainen yksinkertainen koira. Aina tulee moitittua sen hölmöyksiä ja tapoja, mutta taitaa kuitenkin olla niin, että koira on ottanut mallia minulta.

4. Miten hemmottelet koiraasi/koiriasi?
Herkuilla, hellyydellä, pitkillä lenkeillä ja tietenkin kehon huoltamisella. 

5. Jos ajatellaan, että teille kotiutuisi pentu, minkä rotuinen se olisi?
Jaa´a...ehkä metsästyslinjainen labradori on tällä hetkellä ykkössijalla. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä. =)

6. Mitkä ovat mielestäsi koiraharrastuksen parhaat puolet?
Juurikin se, että saa olla osallisena ja katsella koiraa hommissa, joista se nauttii täydestä sydämestä. Koiraharrastus on tuonut myös paljon uusia tuttavuuksia ja kavereita.

7. Oletteko kilpailleet koirasi/koiriesi kanssa harrastuskentillä? Jos, millaisia kokemuksia kilpailut ovat olleet?
Olen kilpaillut tokossa, agilityssä ja nomessa. Kilpailut on kaikki olleen positiivisia kokemuksia ja aina niistä oppii jotain. Yleensä fiilis kisoissa on mukava, kilpakumppanit on ystävällisiä ja toisiaan kannustavia. Harvoin onneksi näkee "tosikkoja" kisoissa, jotka ottavat ehkä harrastamisen liian vakavasti. Tietysti pitkät kisamatkat ja pitkään venyvät päivät ovat raskaitakin, kuitenkin positiivisella tavalla.

8. Millaiseksi koet oman rotusi/rotujesi terveystilanteen?
Molempien koirieni terveystilanne on mielestäni ehkä vähän huolestuttava, sillä jalostamalla ei terveitä yksilöitä saadaan aikaan ei terveitä koiria. Nivelongelmat on suurena huolena ja sakemanneilla monia muitakin ongelmia, mm. allergia, jonka senkin Piips on perinyt. Lisäksi molemmat rodut on aika suosittuja, mikä tietysti lisää koirien tarjontaa ei kennel ympäristöstä ja sitä kautta on sitten vielä vähemmän mietitty pentueen terveystilannetta. 

9. Mitä erikoisia piirteitä tai tapoja koirallasi/koirillasi on?
Erikoisempia piirteitä ei pysty kuvaamaan tänne, ne on sellaisia hienovaraisia tapoja, eleitä ja ilmeitä, joita arkielämässä esiintyy. Sanotaan nyt kuitenkin, että Ruu on sellainen outo söpöilijä, nössö lapanen, jonka pitää kiehnätä ja paljastaa mahaa ihan kaikille. Suussa luonnollisesti aina jotain kannettavaa. Piips taas on tarkka kellon kanssa, ruoka-ajat on sille pyhä asia. Jos ruuan antaa Iitulle sillai...nopeasti ja "väärään aikaan", se ei välttämättä rekisteröi asiaa ollenkaan. Ei ole kauaa kun nauroin tätä asiaa äitini kanssa. Piips oli kyllä saanut ruuan, mutta se tuijotti minua pediltään sen näköisenä, että olen unohtanut antaa sille sen. Se ei pystynyt aloittamaan herkkuluun syöntiä ilman useampaa kehotusta, sillä "nappulat" oli saamatta. Nappulat on Iitulle muuten todella tärkeitä. Ne syödään aina ensin, vaikka seassa olisi siankorvia.

10. Mikä oli mieleenpainuvin hetki koirasi/koiriesi pentuajoilta?
Se kun sai hakea pennun vihdoinkin kotiin. Erityisesti Iitun kohdalla se oli "The Moment", jota oli odotettu koko siihen astisen elämän ajan. 

11. Pelkäsitkö ensimmäistä koiraa ottaessasi, miten tulisit pärjäämään pennun kanssa? Mikä arvelutti eniten?
Jostain syystä en koe pelänneeni, etten pärjäisi. En edes tajunnut, miten haastavat rodut Iitussakin yhdistyi (beauceron-sakemanni). Olin varmaan niin kauan toivonut omaa koiraa, niin kauan ajatellut miten sen kanssa eläisin ja olisin, miten kouluttaisin sitä, että hommat sitten vaan meni kuin itsestään. Ehkä eksyminen harrastusten pariin on auttanut myös koiran opettamisessa.

Näin oli omat vastaukset. Sitten kysymykset seuraaville. Muutaman otin Nooralta, näitä on niin vaikea keksiä itse. =)

1. Montako koiraa on maksimi määrä talossa?
2. Koetko aikapulaa harrastamisen ja kodin välillä?
3. Miksi harrastat juuri kyseisiä lajeja koirasi kanssa? (ne lajit, joissa kisaat)
4. Mieleenpainuvin harrastus/kisahetki?
5. Jos olisit koira, mikä rotu olisit?
6. Mitä lajia haluaisit kokeilla/harrastaa, mutta et ole vielä kokeillut?
7. Tuleeko mieleesi koskaan viikonloppuna, esim. sunnuntaina klo 04.30, kun heräät ja teet lähtöä johonkin kisoihin, että onko tässä mitään järkeä?
8. Onko sinulla tavoitteita koirien suhteen? Jos, niin mitä?
9. Oletko kiinnostunut kasvatustoiminnasta? Miksi/miksi et? 
10. Mitkä ovat koiriesi haastavimmat ominaisuudet kouluttamisessa?
11. Mikä saa aina vaan jatkamaan koiraharrastamista?

Haasteeseen pääsevät vastaamaan Henna ja cairnit sekä Salla ja Riemu-sisko. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti