tiistai 2. lokakuuta 2012

Raatoja, vesitöitä, hirvikärpäsiäSulatettiin vähän raatoja treenausta varten, joten reippaina tehtiin töitä eilen ja tänään. Mentiin Marin ja Saran kanssa taas sinne hirvikärpästen asuinalueelle, hyvä vesipaikka menee hirvikärpäs ällötyksen edelle. ;) Riistana oli nyt monen moista sorsalintua sekä perinteiset varikset ja lokit. Marikin löysi pakastimen kätköistä mustan kanin, joten käytettiin vaihteeksi sitä.
 
Maanantaina tehtiin ensin markkeerauksia niin, että joko veteen tai selvästi maalle veden rajaan. Vasemmalle tuli selkeä uinti, oikealle olevalle heitolle oli houkuttimena kiertää rannan kautta sen sijaan, että koira ylittäisi uimalla muutaman metrin mittaisen vesikaistaleen. Sara teki töitä ensin, Ruu odotteli autossa, jottei se nähnyt tehtäviä tällä kertaa etukäteen.

Markkeerauksissa ensin heitto veteen vasemmalle, se meni hyvin. Sitten oikealle siihen rantaan, jonne Ruu suunnisti alkuun tosi hyvin ja meni veteenkin hienosti, vaihtoi sitten uinti suuntaa yllättäen vasemmalle ensimmäisen heiton suuntaan. Mari avitti vähän ja saatiin riista ylös. Palautus tuli rannan kautta, mutta se on niin paljon helpompi ja nopeampi reitti, että ei voi oikein moittia siitä. Uusi heitto oikealle rantaan. Ruu lähti taas hyvin, paineli hienosti veteen ja TAAS muutaman hassun metrin päässä rantautumispaikasta se kääntää kurssin sinne vasemmalle?! Tällä kertaa otettiin riista ylös Ruun nenän edestä, kutsuin koiran takaisin. Sama uudestaan ja nyt tehtiin kunnolla töitä. Helposti Ruu haki riistan talteen.

Tässä välissä tein linjan vastakkaiseen suuntaan, tehtävänä uida n. 5m yliuitto ja jatkaa matkaa 10m sammalpatjaa metsänrajaan, jossa targetti ja riistat. Saran häiriöjäljistä huolimatta Ruu meni suoraviivaisesti kohteelle ja tavi palautui pika pikaa. Targetti kyllä oli helposti näkyvillä onnistumisen takaamiseksi.

Sitten taas markkeeraus vasemmalle veteen, mutta ennen noutoa tehtiin toinen linja samaan paikkaan. Jälleen eteni hyvin, löysi nyt ”vieraan” sorsalinnun, tavia inasen pienemmän, jonka nimeä en enää muista. Lintu ei häävissä kunnossa ollut, Ruu otti sen reippaasti suuhun, mutta jäi vähän epäuskoisen näköisenä katsomaan minua, että voiko se olla tämä, joka täältä haetaan? Levitin kädet kutsuksi ja Ruu palautti linnun reippaasti. Tästä markkeeraukselle, jonka se muisti hyvin. Hyvä!

Sitten jatkettiin hakuruudulla, joka oli lampareen toisella puolella. Alue osittain vedenrajassa ja osittain suopursuisessa metsämaastossa. Selkeä maaston vaihdos, ranta oli vaihdellen muutamien metrien-7m alueelta pehmeää sammalpatjaa, heikkoa heinää kasvoi paikkapaikoin veden rajassa. Tuuli aika vaikea, oikealta takaa viistosti. Viisi riistaa, yksi varis metsässä ja toinen sammalpatjan ja metsän rajamaastossa, kani kauimmaisena kärjessä, pulu vaikeassa kulmassa veden rajalla (mutta maalla) ja isompi sorsalintu heti alussa vedessä heinien kätköissä. Ruu lähti hyvin, oli ihan jonkun aikaa etsimässä ja tuli takaisin tyhjänä!?! Whaat?! Höpö höpö ja siitä lennosta vain etsimään. Saikin sitten heti hajun lähimmäisestä sorsalinnusta, jonka toi ekana. Tämän jälkeen alkoi homma toimia ja kaikki riistat palautuivat hyvää tahtia takaisin. Oli hauska seurata, miten Ruu sai pulusta hajun, näytti siltä, että ei työstänyt hajua loppuun ja lähti etenemään pidemmälle, mutta palasikin hajun perässä takaisin ja löysi linnun.

Kaikki palautui käteen hyvillä otteilla. Kania kannettiin tosin takapuolesta, mutta sillä otteella perille saakka. =)

---

Tänään sitten pelkkiä markkeerauksia ja tarkoituksella uskoa uida pidemmälle sekä muutama linja jälleen veden ylityksellä. Tällä kertaa Ruu sai seurata ja harjoitella odottamista, kun Sara teki ensin. Ruu oli hipi hiljaa ja nätisti koko ajan. =)

Markkeerauksille lähetettiin eiliseltä hakuruudun puolelta ja heittäjä oli toisella puolella lamparetta. Uintimatkaa tuli nyt siis paljon reilummin. Lokki ensin, jotta se näkyisi vedestä paremmin ja auttaisi uimaan perille asti. Rohkeasti Ruu uikin, ajautui kuitenkin vasemmalle ennen kuin sai linnun näkyviinsä. Toisella heitolla sorsalintu, joka palautui helposti.

Tehtiin linja välissä. Uitavana oli nyt selvästi pidempi ylitys, n. 10m ja rannalta piti jatkaa 5m metsänrajaan, jossa kolme pientä riistaa. Ruu lähti hyvin, ui epäröimättä perille saakka, mutta meni inasen oikealle. Jatkoi vedestä  metsään, teki pienen kaarroksen vasemmalle ja sai hajun riistasta. Olisi pitänyt ehkä ohjata tarkemmin.

Sitten jatkettiin markkeerauksilla heinikkoon/maalle. Heitto vasemmalle, Ruu ui pitkälle, kunnes alkoi vähän nostella päätä ja ihmetellä, missä riista. Pyöri hetken vedessä, mutta teki itse ratkaisun ja hakeutui rannalle, aika lailla vasemmalle riistasta. Mari taisi vähän auttaa hakeutumaan oikeaan suuntaan, sieltähän se riista löytyi. Ruu oli kuulemma paketoinut linnun, kun sen siivet oli jääneet levälleen. Ruu oli nostanut siivet pakettiin ja ottanut linnun vasta sitten suuhun. Hauska =). Palautusta mietti hetken aikaa, en kutsunut vaan annoin Ruun taas vähän pohtia. Itsenäisesti se sitten sieltä lähti tulemaan ja kehuin kyllä vuolaasti siinä vaiheessa. Uusittiin vielä toiseen suuntaan heinikkoon heitto. Epäuskoa jälleen loppuvaiheessa, mutta nyt Ruu eteni paremmin rannalle saakka eikä jäänyt veteen pyörimään. Ei kuitenkaan rantautunut oikeasta paikasta, eli hukkasi markkeerauspaikan uinnin aikana. Harjoituksen puutettako? Mari taisi taas vähän jelppiä ja hyvin palautui.

Otettiin sitten vielä linjalta viimeiset linnut pois. Ruulla alkoi olla selvästi jo vähän kylmä. Se lähti hyvin, ajautui taas inasen sinne oikealle, kohti samaa rantautumispaikkaa kuin ekalla linjalla. Pillitin ja kutsuin nimeltä, Ruu kääntyi ja yritin ohjata sitä uudestaan eteen. Kääntyi hyvin, mutta jatkoi tähtäämälleen paikalle. Annoin mennä. Ruu jatkoi rannalta metsään, pysäytin ja stoppasi hienosti! Ohjasin vasemmalle, Ruu tuli vasemmalle etuviistoon rantaan, johon uusi stop ja ohjaus taakse. Kääntyi hyvin ja löysi riistalle. Hyvä! Haki palautuksessa rantautumispaikan sieltä oikealta, ei palauttanut suoraviivaisesti.

Vielä viimeinen ohjaus, vaikka Ruu kyllä vapisi jo kovasti kylmästä. Otin lähetyspaikan hieman vasemmalta, mutta Ruu oli päättänyt edelleen, että menee sieltä oikealta. Lähti täysin epäröimättä veteen. Pillitin taas ja kutsuin nimeltä, jolloin sain koiran kääntymään. Ohjasin vasemmalla kädellä taakse ja sain muutettua kurssia!!!!!!!!!! Kehuin kovasti ja kannustin. Ruu rantautui täsmälleen oikeasta kohdasta, ja eteni hyvin suoraan riistalle. Ai että hieno pieni!!! Palkinnoksi hyvästä työstä Ruu sai kantaa ison sorsalinnun melkein autolle saakka. Oli aika päheä Pikkumusta. =) Ei kylmäkään vaivannut, kun sai olla liikkeessä.

Ja jos kysytte, oliko hirvikärpäsiä, niin olihan niitä. Yhh....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti