maanantai 20. elokuuta 2012

Lentsun tokokoulutus


Ruun kanssa osallistuimme viime lauantaina Lentsun tokokoulutukseen, ja olipas hauska pitkästä aikaa saada hyviä vinkkejä ja neuvoja mahdollisiin pulmatilanteisiin. Opetusaikaa jokaisella koirakolla 2 x 20min.

Ekassa setissä halusin jälleen kerran jonkun kokeneemman katsomaan meidän seuraamista. Pidän tätä liikettä kuitenkin tärkeänä ja haluan, että se pelittää oikein. Lentsu kehui kovasti Ruun seuraamista, on oikein pätevää pienen noutajan tekemäksi. Ainoa mihin kouluttaja puuttui oli Ruun perusasentojen hitaus. Ruu istahtaa kyllä nopeasti, mutta ennen kuin se peppu on täysin siellä maassa, niin se kestää. Uskon ongelman tulevan osittain nome-puolelta, jossa koira saa olla ns jousilla, eli siellä ei istuta todellakaan samaan tapaan kuin tokokentällä. Ja osittain ongelma tulee siitä, että olen vasta näin kypsässä kahden vuoden iässä alkanut opettaa Ruulle istumista. Ja yksin kun treenaa, en ole nähnyt tuota istumisen hitautta. Sivulla tuntuu, että koira istuu nopeasti, mutta totuus onkin sitten toinen. Hankala juttu seurata yksin. Tämä on huomattu jo ennen koulutustakin, mutta olen vain unohtanut treenata erikseen tätä probleemaa.

Eli lähdettiin hakemaan istumiseen nopeutta. Toimi parhaiten suullisen apukäskyn ja namikäden avulla ja jopas alkoi pylly tipahtamaan nopeasti. =) Tätä sekä sivulta tehden että ihan vain leikin lomassa. Saman leikin/hetsauksen aikana voi tehdä myös erottelu treenejä istu-maahan-seiso asennoilla. Koiran tulee kuunnella! Vääriin asentoihin ei reagoida, jatketaan vain leikkiä, oikeasta asennosta palkka. Eli Ruulle istuminen kuntoon ja meidän seuruu olisi tämän jälkeen bueno! Ihana kuulla! =)

Toisessa setissä toivoin sitten itselleni ohjeistusta ihan yksinkertaiseen rutiiniin liikkeen jälkeen, ennen varsinaista palkkaa. Eli niillä vihjeillä viedään lopulta koira läpi kokeen ja se valaa koiralle uskoa siihen, että kyllä se palkka sieltä tulee! Olen jonkin verran jo tehnyt Ruulle tätä palkkattomuustreeneissä, mutta voisin ottaa sen ihan rutiiniksi jokaisen liikkeen jälkeen. Varsinainen palkka, esim. pallo vieritetään/laitetaan koiran nähden kehän ulkopuolelle, jonne sitten juostaan yhdessä minun vihjeiden ja luvan jälkeen. Olipas yllättävän vaikea treeni minulle, huh! Lentsu käski minun valita omat rutiinini ja niiden pitäminen oli työlästä! =D Tuli vähän omaa säätöä ja häsläämistä, mutta ehkä se sieltä rakentuu. Liikkeen jälkeen tulee ”hyvin” ja peruutan vähän koiran luota pois, kehun Ruuppaa ja kun se tulee uuteen perusasentoon sanon ”wauu..”. Olen testaillut tätä ja toimii aika kivasti. Alunperin yritin pelkkää ”hyvin” ja ”wau”, mutta pakko siellä välissä on saada vähän kehua koiraa muutenkin. Se tulee luonnostaan niin se saa olla siellä mukana. Lentsu varoitteli kumartumasta koiran päälle, se on useimmille koirille painostavaa. Lelupalkan lisäksi voisin kokeilla ruokapalkkaa, jota olen testannutkin iltaruuan kanssa ja toimii! ;) Eli nyt rutiinia palkkauksiin, vaikka välillä saa ja pitääkin palkata koiraa suoraan.
 
Yhteistreeniä paikkamakuuta. Erikseen maihin ja istumaan. Tämä sujui Ruulta tosi hienosti, ei reagoinut toisten käskyihin. Oli maannut tosi hyvin, mutta kyynärpäät oli laskenut vasta kun menin piiloon! Hmm...tähän tarkkuutta jatkossa.

Paikkamakuuta tehtiin myös häiriötreeninä niin, että yksi koirakko vuorotellen kutsuttiin rivistä luoksetulona. Koiralle täytyi vain kertoa selvillä vihjeillä, että kumpaa liikettä tehdään. Jäin parissa ekassa kokeilussa ihan Ruun lähelle, mutta sitten pidensin jo matkaa. Ei edes yrittänyt lähteä. Hauska treeni!

Muutenkin oli tosi hyvä, kun koulutuksessa oli erilaisia koiria erilaisine ongelmineen. Vinkeistä poimin itselleni vielä muutamia:
-          Ruutua alan treenaamaan kosketusalustan kanssa, niin kuin olen jo tehnytkin. Mutta alustaa ei tarvitse häivyttää pois, ainoastaan välillä testataan, että koira osaa ruudun ilman alustaakin. Ruutu-liikkeen voisi opettaa koiralle oikein kivaksi, niin se toimii kehässä itsessään koiralle palkkana. Eli esim. tehdään joku liike, josta koira saa palkaksi juosta ruutuun, jonka jälkeen saa vielä palkan joko ruudussa (esim. lelu) tai ohjaajalta.
-          Kaukokäskyjä, kuten myös jääviä, tulisi treenata kaikkia asentoja sekaisin. Sitten esim. voittajaluokassa noin viikko ennen kisoja voi tehdä pelkästään sitä istumista. Jäävissä tee kaksi seisomista peräkkäin, joiden jälkeen istuminen. Tämä on koiralle vaikea, mutta koira oppii tämän avulla myös kuuntelemaan! Asentoja voi treenata myös kiertojen avulla.
-          Ohjatussa haasteita ja kuuntelutreeniä niin, että kapulat tuodaan lähemmäs merkkiä. Koira palkitaan merkille menosta.
-          Kaukoissa voisi käyttää myös etupalkkaa, jos takapalkka tai koiran paikalleen palkkaus ei toimi.
-          Tunnarissa, jos koiralla on ongelmana vieraiden poimiminen ja melkein kaikki muu on jo kokeiltu, voisi oman piilottaa pois näkyvistä, eristää vieraat kapulat verkon/aidan toiselle puolelle niin, että koira näkee ainoastaan ne. Koira joutuu jättämään vieraat, vaikka se näkeekin ne ja etsimään nenällä oman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti