maanantai 13. elokuuta 2012

Nome päivitykset

Käyttökatkosta huolimatta on treenattu, koostan nyt viimeisimmät treenit kolmen viikon ajalta. Ainakin sen mitä niistä muistan.

Nomessa on treenattu lähinnä linjaa/ohjausta pellolla.
Ekat treenit kotipuolen pellolla, jonne vein kolme targettia ”kolmion” kulmiin. Sivusuunnat lyhyet, 15-20m. Ensin lähetin vasemmalle ihan perus suoran linjan, muistuttaakseni homman jutun. Tosi hyvä! Sitten yksi eteenlähetys kauimmaiselle targetille, oikein hyvä! Tämän jälkeen jätin Ruun istumaan keskelle ja tehtiin yhdet molempiin sivuihin, peruuttelin lähettämään 5-10m etäisyydeltä. Meni erittäin hienosti!!! Sitten peruutin vähän kauemmas ja lähetin taas eteen, mutta tein pysäytyksen sivutargettien kohdalle, palkkasin pallolla. Sama uudestaan, mutta lähetin oikealle. Ja Ruu meni NIIN hienosti! Sama vasemmalle, yhtä hieno! Sitten lähetin suoraan eteen ja Ruu ohitti hyvin stoppikohdan ja sivutargetit, eteni vauhdilla kärkeen ja sieltä dami!

Sitten tuli ohjaajalle äärimmäinen moka. Olin laittavivani kolme damia tälle kauimmaiselle targetille, joten lähetin Ruun vielä kerran ja peruuteltiin taas kauemmas, jolloin matkaa alkoi olla jo lähelle ainakin sitä sataa metriä. Ja Pikkumusta menee hienosti perille asti, minä pillitän ja Ruu etsii...ja etsii...ja etsii... Harhautuu vähän laajemmalle, palaa nopeasti takaisin ja minä jatkan pillittämistä ja koira etsimistä. Vähän Ruu nosti jo päätä ja kyseli homman nimeä, ja minä vaan pillitän. Ruu etsii ja ajautuu taas oikealle alueelta. Pysäytän (Ruu stoppasi upeasti!) ja lähetän takaisin alueelle, jonne Ruu palaa kuuliaisesti. Siis niin hieno! Ei löydä damia ja aikoo tulla suoraan takaisin, joten pysäytän sen taas (ja taas Ruu pysähtyi tottelevaisesti!). Kävelen paikan päälle aavistellen pahaa, palkkaan ja kehun Ruuppaa rauhallisesti. EI DAMIA!!!! *keletanattu!!* Pudotan salaa yhden, kehun samalla kun kävelen 20-30m päähän ja lähetän Ruun taakse. Lähti toisella käskyllä hienosti suoraan taakse ja löysi nyt sen damin. Voi voi voi...mikä moka itseltäni...ilmankos sinne vasemmalle targetille riitti kolme damia laitettavaksi alkuperäisen suunnitellun kahden sijaan...voi voi voi...

Ai niin, ennen linjoja olin tehnyt hakuruudun erittäin korkeakasvuiseen ja tiheään pöpelikköön, jossa ylitettävänä helppo oja, mutta selvä oja kuitenkin. Ruu oli hakenut täältä kaksi damia, toisen kauimmaisista ja yhden keskeltä. Jatkoimme linjojen jälkeen siis hakua. Homma sujui vähän takkuisesti, Ruu oli selvästi väsynyt...oli aika lämmin sääkin ja maasto siis aika vaikea. Se toi toisen etummaisista, harhautui vähän alueelta, mutta jatkoi etsimistä, harhautui uudelleen, mutta jatkoi etsimistä ja löysi lopulta toisen etummaisen. Halusin sen kuitenkin löytävän vielä yhden ojan toiselta puolelta, joten jatkettiin. Ruu harhautui useasti helppoon maastoon, joka reunusti hakuruutua edestä...tavallaan minun takana. Suullisesti en lähtenyt ohjaamaan, henkistä tukea annoin ja jouduin lopulta kävelemään melko lähelle ojaa, ennen kuin dami löytyi. Tästä opin, että maastoa ei tehdä super vaikeaksi samaan aikaan kun alat opettamaan koiralle isompaa hakualuetta. =P

---

Toiset treenit vedettiin samaisella pellolla, linjaa ja ohjausta silloinkin. Tiivistettynä ahnehdin sivusuuntien matkassa, Ruu ajautuu vielä helposti eteenpäin sen sijaan, että lähtisi suoraan sivusuuntaan. Vasen hahmottui tänään paremmin. Lisäksi oli vaikeuksia totella pysäytys käskyä lähellä targettia, josta se on saanut pari damia jo poimia. Vaikea tehtävä, mutta kyllä se lähti sujumaan. 

Tehtiin myös eteen lähetyksiä niin, että targetti on sopivasti kumpareen takana piilossa ja Ruu näkee sen edetessään muutaman askeleen eteenpäin. Ruu ajautui inasen oikean kautta, mutta en nyt puuttunut siihen... Välissä tehtiin siis nuo ensiksi kerrotut kuviot ja niiden jälkeen lähetin Ruun vielä tälle kumpareen takana olleelle targetille, sinne jäi kaksi damia. Lähetin kokeilumielessä tosi kaukaa, Ruu joutui juoksemaan peltoa ylämäkeen pitkästi, kunnes näki targetin. Nämä ei viivasuoria olleet, mutta ei kyllä pahasti kierojakaan. Eteni haluttuun suuntaan koko ajan, itseasiassa oikein hyvä!

---

Viime viikolla treenattiin Marin ja Saran kanssa ankeriaksessa, jälleen ohjausta sekä lisänä markkeerausta. Ohjaus samalla kuviolla kuin ekoissa treeneissä, mutta homma meni heti alkuun puihin, kun Ruu otti linjan selkeästi oikean kaaren kautta. Miksi?! Opetusvirhe mitä todennäköisimmin, se on selvä, mutta silti miksi ja mitä sille pitää tehdä? Kun toisinaan menee viiva suoraan ja sitten toisinaan taas ei. Ehkä omassa päässäkin on epäselvyyttä siitä, mitä haluan koiralta vaatia ja mihin tulisi pyrkiä? Alkuun oli siis hankaluuksia, tuli paineistumista, mutta onneksi pystyin kuitenkin lähettämään koiran pienen odottelun jälkeen. Helpotin ja mentiin lähemmäksi, joten saatiin linjakin suoremmaksi. Toistojen jälkeen heinään oli muodostunut jo helppo ”polku”, joten etäisyyttä pystyi kasvattamaan ja luomaan sitä suoran linjan uskoa. Sivusuunnissakin vähän takkuilua, Ruu karkaa eteenpäin. Ei edelleenkään ihme, lisää treeniä vaan. Helpotin ja menin lähettämään ihan läheltä, alkoi toimia. Oikea toimi nyt puolestaan paremmin.

Saatiin hyvää treeniä pillikuuliaisuuteen, kun stoppailin välillä ja lähetin sivusuuntiin. Lisäksi tehtiin niin, että Mari laittoi linjalle salaa damin, minä stoppasin ja Ruun olisi lähietsintäpillityksellä pitänyt etsiä se. Vaan Pikkumusta oli ihan hoomoilasena, ei ymmärtänyt sitten mitenkään mitä siltä halusin. Lähti vain tulemaan eteenpäin. Tätä ekaa jankattiin kyllä melkoisesti, jouduin menemään hirmu lähelle, mutta kun Ruu sen nenän sitten lopulta laski ja poimi sieltä damin, taisi jokin ajatus syttyä! =) Toinen yritys onnistuikin jo todella hienosti! Näitä lisää! Viimeisenä vielä pitkä suora linja kaikkien stoppikohtien ohi, ei mitään ongelima!

Ruu sai seuraavaksi huilata ja katsella Saran työskentelyä, jonka jälkeen Ruullekin vielä muutamat markkeeraukset. Näkee, että näissä on taukoa alla. Keskittyminen ei ollut ihan kohdillaan. Vasemmalta tuleva reipas tuuli toi myös jotain häiriö hajuja, jotka sotki kyllä Ruun ajatuksia aika pahasti. Hukkasi totaalisesti parit heitot kaksoismarkkeerauksissa. Aijai...

----

Eilen mentiin lähipellolle, jossa ei olla Ruun kanssa käyty varmaan koskaan. Saimme seuraksi ja avuksi Tiinan koirineen. Ruulle linjaa ja markkeerauksia. Linjat laitoin lähelle pellon reunaa helpottaakseni tehtävää. Sijoituimme itse linjojen väliin pellon reunaan ja Tiina heitti meitä vastapäätä dameja. Ruu sai ensin hakea yhden vasemmalta, joka löytyi kyllä vähän kaahottaen ja hakien. Samaan suuntaan uusi heitto, mutta nyt lähetinkin linjalle vastakkaiseen suuntaan. Ja Ruu lähti upeasti, etäisyyttä lähelle 100m ja eteni suoraan ja lujaa. Ei epäröinyt yhtään. Targettikin näkyi, jos vain katsoi. Tehtiin myös heittoja linjan kanssa samaan suuntaan, mutta kertaakaan ei Ruu yrittänytkään varastaa markkeeraukselle. Tällä periaatteella työstettiin siis. Välillä markkeeraukset löytyivät tosi hienosti, välillä Ruu hukkasi ne kokonaan. Onneksi kuitenkin vain muutama jäi kokonaan siis löytymättä, sillä en antanut sen saada palkintoa niin laajalla haulla

Vasemmalla oleva targetti näkyi paljon huonommin, käytännössä ei lainkaan. Sen sijaan 20m sivusuuntaan targetista näkyi keppi, jossa roikkui keltasta nauhaa. Ruu eteni melkein loppuun saakka suoraan, kunnes lähti kaartamaan häiriökeppiä kohti. (Häiriökeppi ei ollut omalaittama, mutta en näköjään ottanut sitä poiskaan.) Pysäytin, Ruu stoppasi hienosti. Lähetin uudestaan taakse, mutta olisi pitänyt yrittää laittaa vasemmalle. Ruu jatkoi siis kohti häiriökeppiä, pysäytin ja kun Ruu oli pysähtymässä, se sai samaan aikaan oikean targetin näkyviinsä ja meni suoraan sinne. Eli vähän säätöä, mutta ihan hyvin kuunteli. Toinen linja oli viivasuora! Markkeeraukset löytyi tällä suunnalla paremmin, oikein mallikkaasti.
 
Lopuksi vielä kolmas ja viimeinen linja oikealle ja otin sen nyt vähän kauempaa, askeleita tuli 122, kun mittasin. Markkeerausheitto ensin, mutta lähetys linjalle. Ihan ensi hetket Ruu oli hetken, että mitäs mitäs, mutta sitten se muisti ja keskittyi. Ja se veti linjan UPEASTI! Markkeeraus sen sijaan jäi saamatta, joten piti se vielä uusia. Ruu kyllä juoksi heiton vierestä useamman kerran, mutta kun tuuli ei osunut niin se ei sitten osunut, enkä sallinut löytöä laajasta etsinnästä. Onkohan se muuten virhe? Pitäisikö se sallia? hmm.... Tehtiin siis heitto, lähetin linjalle, mutta stoppasin ja heitin pienen damin palkaksi. Markkeeraus löytyi suoraan, hyvä!

Hieman noottia Ruun otteista. Aurinko kyllä paistoi ja kovasti Ruuppaa hengästytti...liekö se osasyynä huonoihin damiotteisiin tänään? Muuten oikein kivat treenit, kiitos Tiina kauheasti heittoavusta!!!

Huilin jälkeen koirat pääsivät vähän leikkimään. Tiinalla oli kamera matkassa ja tässä muutamat kuvat. Kivasti tuli jengi toimeen, kunnes sitten lopussa tuli jotain riitaa Ruun ja Pessin kanssa. Pikkumustan ensimmäinen rähinä ja oli jännää huomata omassa koirassa uusia luonteenpiirteitä. Vähän alakynteen se taisi kahakassa jäädä, kun erotettiin koirat oli tilanne selvä ja koirat pystyivät jatkamaan irrallaan. Mutta Ruun piti ensin kulkea ihan jalkojen juuressa, se haki hirmuisesti minusta turvaa. Hellyttävää =). Sitten kun kannustin sitä lähtemään leikkimään Piikan kanssa, se eteni vähän matkaa, katseli missä Pessi menee ja päätti palata takaisin. Voi pieni. =D Kyllä se sitten reipastui irtoamaan Piikan perään ja Pessin lähestyessä Ruu vältteli ja rauhoitteli, ei selvästikään halunnut vahingossakaan provosoida ja mieluummin pyrki väistämään. Ihan fiksua toimintaa. Onneksi ei tainnut kummallekaan osapuolelle tulla tikkauksia, ainakaan Ruuppasta en niitä äkkiseltään löytänyt.

Tässä niitä kuvia! On mulla persoonallisen näköinen koira...ei voi muuta sanoa. =)









 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti